Aangifte Inkomstenbelasting 2024: Wat u moet weten
Het begin van een nieuw jaar brengt vaak goede voornemens, nieuwe kansen en… belastingaangifte. Voor veel mensen in Nederland is de aangifte inkomstenbelasting een jaarlijks terugkerend moment waar niet iedereen naar uitkijkt. Toch is het een belangrijke verplichting die u niet mag vergeten. In deze blogpost nemen we u mee door de belangrijkste aandachtspunten en wijzigingen voor de aangifte inkomstenbelasting 2025.
Belangrijke deadlines
De Belastingdienst opent het portaal voor de aangifte inkomstenbelasting op 1 maart 2025. Vanaf deze datum kunt u uw aangifte indienen over het belastingjaar 2024. De uiterste deadline voor het indienen is 30 april 2025. Zorg ervoor dat u deze datum in uw agenda noteert, want te laat indienen kan resulteren in een boete.
Wat is er nieuw in 2025 over het belastingjaar 2024?
De belastingregels worden regelmatig aangepast, en 2025 is geen uitzondering. Hieronder vindt u enkele belangrijke wijzigingen die van invloed kunnen zijn op uw aangifte:
- Aanpassing van de belastingtarieven:
- Het basistarief in de eerste schijf is verlaagd naar 36,93%.
- Het toptarief in de tweede schijf blijft 49,50%, maar de grens voor deze schijf is iets aangepast.
- Wijzigingen in de arbeidskorting:
- De arbeidskorting wordt verder verhoogd om werken lonender te maken. Controleer of u recht heeft op deze korting.
- Vermogen in box 3:
- Het heffingsvrij vermogen is verhoogd naar €57.000 per persoon (voor fiscale partners €114.000).
- De nieuwe berekeningsmethode voor het rendement op spaargeld, beleggingen en schulden is verder verfijnd.
- Aftrekposten:
- De maximale aftrek voor hypotheekrente is verder afgebouwd naar 37,05%.
- Zorg ervoor dat u ook andere aftrekposten, zoals zorgkosten, giften en studiekosten, goed controleert.
Hoe bereidt u zich voor?
Een goede voorbereiding is het halve werk. Hier zijn enkele tips om uw aangifte soepel te laten verlopen:
- Verzamel uw documenten: Zorg dat u alle benodigde gegevens bij de hand hebt, zoals uw jaaropgave, hypotheekoverzicht, zorgkosten en eventuele gegevens over vermogen of schulden.
- Controleer de vooraf ingevulde aangifte: De Belastingdienst vult veel gegevens vooraf in, maar het blijft uw verantwoordelijkheid om deze gegevens te controleren en waar nodig aan te passen.
Wat als u het niet op tijd redt?
Lukt het u niet om voor 30 april 2025 aangifte te doen? Vraag dan uitstel aan via de Belastingtelefoon of online via Mijn Belastingdienst. U krijgt dan meestal uitstel tot 1 september 2025. Let wel, het is belangrijk om dit tijdig aan te vragen om boetes te voorkomen.
Hulp nodig? Quintax Belastingadviseurs staat voor u klaar
Het doen van de aangifte inkomstenbelasting kan ingewikkeld zijn en fouten kunnen kostbaar uitpakken. Gelukkig hoeft u dit niet alleen te doen. Bij Quintax Belastingadviseurs staan we klaar om u te assisteren en adviseren bij het doen van uw aangifte. Onze experts zorgen ervoor dat uw aangifte correct en optimaal wordt ingevuld, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken. Neem contact met ons op en laat ons u ontzorgen.
Tot slot
De aangifte inkomstenbelasting kan soms ingewikkeld lijken, maar met de juiste voorbereiding en aandacht kunt u veel tijd en moeite besparen. Bovendien voorkomt u zo onnodige fouten of naheffingen. Heeft u twijfels of vragen? Schakel Quintax Belastingadviseurs in. Het is tenslotte uw geld, en een goed ingevulde aangifte kan u veel voordeel opleveren.
Zet 1 maart 2025 in uw agenda en zorg dat u op tijd begint. Succes met uw aangifte!
De Box III-perikelen bij de Belastingdienst: Wat je moet weten
De afgelopen jaren heeft het Nederlandse belastingstelsel, en dan met name Box III, voor flink wat ophef gezorgd. Veel belastingbetalers voelen zich benadeeld door de manier waarop de Belastingdienst vermogen belast. Maar wat zijn nu precies de Box III-perikelen, en waarom is dit onderwerp zo controversieel? In deze blog duiken we dieper in de materie en leggen we uit wat je moet weten over deze kwestie.
Wat is Box III?
Box III is een van de drie boxen in het Nederlandse belastingstelsel waarin inkomen wordt belast. Terwijl Box I gaat over werk en woning (bijvoorbeeld salaris en eigenwoningforfait) en Box II over aanmerkelijk belang in een onderneming, richt Box III zich op vermogen. Denk hierbij aan spaargeld, beleggingen, een tweede huis of andere bezittingen die niet onder Box I of II vallen.
In Box III wordt niet het daadwerkelijke rendement op je vermogen belast, maar een fictief rendement. De Belastingdienst gaat ervan uit dat je vermogen een bepaald rendement oplevert, ongeacht of dit in de praktijk ook zo is. Over dit fictieve rendering betaal je vervolgens 34% belasting (in 2024).
Waarom is Box III zo omstreden?
Het grote probleem met Box III is dat het fictieve rendement vaak niet overeenkomt met de werkelijkheid. Veel mensen hebben spaargeld dat nauwelijks rente oplevert, of beleggingen die minder rendement genereren dan de Belastingdienst veronderstelt. Hierdoor betalen belastingplichtigen vaak meer belasting dan ze eigenlijk zouden moeten betalen op basis van hun werkelijke rendement.
Dit heeft geleid tot een golf van bezwaarprocedures en rechtszaken. Duizenden Nederlanders hebben bij de rechter aangevoerd dat de belastingheffing in Box III onrechtvaardig is. En ze hebben gelijk gekregen: in 2019 oordeelde de Hoge Raad dat het huidige Box III-stelsel in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). De Belastingdienst hield namelijk geen rekening met het feit dat sommige mensen helemaal geen rendement behaalden op hun vermogen.
Wat heeft de Belastingdienst gedaan?
Na de uitspraak van de Hoge Raad moest de Belastingdienst snel met een oplossing komen. In eerste instantie werd besloten om belastingplichtigen de mogelijkheid te geven om hun werkelijke rendement aan te geven, in plaats van het fictieve rendement. Dit gold echter alleen voor de jaren 2017, 2018 en 2019.
Voor de jaren daarna (2020, 2021 en 2022) bleef het oude systeem van fictief rendement van kracht, wat opnieuw tot veel onvrede leidde. Inmiddels heeft de Belastingdienst aangekondigd dat er vanaf 2027 een nieuw belastingstelsel voor Box III komt, waarbij het werkelijke rendement wordt belast. Tot die tijd blijft het systeem van fictief rendement gehandhaafd, zij het met aangepaste tarieven.